CLASSBOOK – KÖZÖSSÉGI DRÁMA – (2.RÉSZ)

Kiev, Ukraine - December 8, 2011 - Closeup shot of Facebook "like button" on a monitor screen. One of the most popular forms of internet communication between users at this time.

5. JELENET – HAZUDOK

Síri csend, vigyázzállás. A diákok hátat fordítanak a közönségnek, tekintetükkel követik LÓNYAYNÉT, ahogy naplóval a kezében fel-alá járkál a katedra előtt, és jó fél percig méregeti őket.

LÓNYAYNÉ     Ismerősen cseng maguknak az a magas hangrendű főnévi igenév, hogy kö-szön-ni? (Levágja a naplót a tanári asztalra)

MIND                 Jó napot, tanárnő!

LÓNYAYNÉ     (a közönség felé indulva) A hátsó sorokban nem cseng ismerősen? Nem? (Addig játssza ezt a játékot, míg a közönségből is kicsikar egy köszönést, majd elismerően biccent, és egy kézmozdulattal jelzi, hogy üljenek le) Jó napot! Minden elismerésem. Bízom benne, hogy az év hátralevő részében is így sugárzik majd magukról a tudásszomj. Akkor most jöjjön egy vegyes hangrendű igekötős ige: be-mu-tat-koz-ni. (Szünet) Engem Lónyay Dezsőnének hívnak. Kereken húsz éve tanítok magyar nyelvet és irodalmat.

Melinda a pad alatt pötyög a mobilján. Ugrás az üzenőfalára.

MELINDA         Engem Dezső néninek hívnak.

LÓNYAYNÉ     Legkedvesebb íróm Karinthy Frigyes, éppen ezért adtam fel maguknak könnyű nyári olvasmányként Tanár úr kérem című vékonyka kötetét.

Lány 4 kedveli ezt.

LÓNYAYNÉ     Méltóságomon alulinak tartom megkérdezni, hogy ki olvasta a könyvet, inkább gyakoroljuk egy kicsit a bemutatkozást. (Találomra kipécéz valakit a közönségből)Nos? Név? Hivatás? Mihez van tehetsége? Kedvenc író? (Miután megérkeztek a válaszok) Megy ez, kérem!

Fiú 1 és Lány 4 kedvelik ezt.

FIÚ 1                 Ott a pont, kocka!

LÓNYAYNÉ     (várakozásteljesen egy másik nézőre tekint, a válaszok után bólint) Hm, nagyon érdekes. Csak arra kérem, hogy legyen szíves a szemetes kosárba üríteni a rágógumiját. (Szünet) Köszönöm.

Lány 1, Fiú 1 és még 1 további ember kedveli ezt.

 

LÓNYAYNÉ     (Lolához sétál, rámosolyog) Kedves Lola, mi már ismerjük egymást. Mondjon magáról néhány szót, legyen szíves!

LOLA                Az érettségi után mindenképp szeretnék továbbtanulni. Elsősorban a bölcsészettudomány érdekel. Karinthy összes prózai művét kiolvastam a nyáron, tegnap épp az Üzenet a palackban című posztumusz megjelent verseskötetét kezdtem el.

LÓNYAYNÉ     Le a kalappal, Lola. Így kell bemutatkozni. Akkor most halljuk a titokzatos krónikást, a csuklyás Anonymust. (Megáll MELINDA mögött, hosszan vár, majd lehúzza a fejéről a kapucnit) Magához beszélek, kisasszony!

Fiú 6, Lány 1 és még 2 további ember kedveli ezt.

MELINDA         Melinda vagyok. (Szünet)

LÓNYAYNÉ     Nocsak, nocsak. Kohl Sándor professzor lánya, ha nem tévedek.

MELINDA         Igen.

LÓNYAYNÉ     (kézbe veszi a naplót) Csodálkozik, igaz? Látja, én készültem. A napló sok titkot rejt. Mire érez hivatást, tisztelt Melinda? Csak azt ne mondja, hogy masinisztának készül, mert ahhoz pontosság is kéne. (Hatásszünet, Lola harsányan nevet) Szóval?

MELINDA         Szeretek énekelni. (Lola hitetlenkedve néz rá)

Forrás: Ujnautilus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

WordPress spam blocked by CleanTalk.