Mesebeli book-trailer

prae_interju

A tízéves Pagony századik könyve
Mesebeli book-trailer Virtuálisan mutatják be október 15-én Dávid Ádám első regényét, mely egyben a Pozsonyi Pagony századik kötete. De hogyan képzeljünk el egy virtuális könyvbemutatót? Milyen ma egy ifjúsági book-trailer Magyarországon? Ezekről kérdeztük, és persze A Virág utcai focibajnokságról, a könyv szerzőjét.

PRAE:HU: A beharangozó szerint a könyv közös meseregényetek Rubik Annával. Hogyan képzeljük el ezt az összmunkát?

Sokat gondolkodtunk a kötet szerkesztőivel, Kovács Eszterrel és Győri Hannával, hogy milyen illusztrációs környezet passzolna igazán Koppány történetéhez. Olyan típusú könnyedségre gondoltunk, mint a kis Nicolas néhány vonallal megajzolt, mégis nagyon kifejező és humoros képei. Hamar egyértelművé vált, hogy Rubik Anna lesz az ideális vizuális kiteljesítője a szövegnek, de arra egyikünk se számított, hogy gyakorlatilag szerzőtárssá lép majd elő. Fantasztikus alapossággal és ötletességgel nyúlt a kézirathoz, és jó néhány hasznos tanáccsal látott el. A képi megformálás során is meghallgatta a véleményem, aztán a végeredmény persze mindig kiforrottabb lett, mint ahogy elképzeltem. Nagyon hatékony és jó hangulatú csapatmunkában jött létre A Virág utcai focibajnokság.

PRAE.HU: Elmondanád címszavakban, miről szól a könyv?

Négy tételre osztottam a regényt a zene központi szerepe miatt. Az első tételben a Kovács család mindennapjaiba csöppenünk bele, ahol mindenki egyéniség a maga módján. Főhősünk a hetedik születésnapja előtt álló Koppány, aki koppolóművésznek tartja magát. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudom, tőle kérdezzétek, de az biztos, hogy a koppolmányaival van tele az egész lakás – és a többiek hócipője is. Gerda, a nővére tizenhárom éves kamasz, és semmi sem érdekli Small Paulon, az anyajegyes gitárkirályon kívül. A kilenc éves Milán majd szétrobban, mikor Koppány lekoppolja a fogalmazás füzetét, és összemaszatolja az egészet. Aztán a család, na meg Koppány életre kelő tintakígyói segítenek neki. A második tétel a Virág utcai focibajnokság történetét foglalja össze, amelyet még Nagyi, a gólkirálynő alapított Koppány születése előtt. A szomszédos háztömbök csapatai mérik össze a tudásukat a Virág-bajnokságon, de nem négy, hanem negyedévente. Kovácsék csapata a Tejfogú Tigrisek, a nagy rivális pedig a Rettenthetetlen Rókaprémes Rémek, ahol Erösch Pisti, vagyis Epi a csapatkapitány, aki megszólalásig hasonlít Small Paulra. A vébé-döntőn aztán súlyos baleset történik, és Nagyi kórházba kerül. A harmadik tételben Koppány titkos koppolásba kezd, hogy meggyógyítsa Nagyit, és a tintakígyók segítségével elcseni Apu kottáit, aki zeneszerző, és a baleset után Apátiába, a bánat birodalmába zuhant. Koppány újraszervezi a széthulló csapatot, majd rájön Epi és az anyajegy titkára is. Hogy az utolsó tételben majd ki nevet a vébén, és mi történik Nagyival, az egyelőre maradjon titok.

PRAE.HU: A beharangozó videón kívül, úgy tudom, készítettetek egy hosszabb verziót, és lesz majd egy werkfilm is. Ezekről mesélnél egy kicsit?

Középiskolás korom óta bolondulok a filmezésért, így aztán egyértelmű volt számomra, hogy az első könyvemhez valamilyen mozgóképet is készítek majd. Azért döntöttem a book trailer, vagyis a filmes könyvajánló műfaja mellett, mert egyrészt ez a forma Magyarországon még egyáltalán nem terjedt el, miközben a komolyabb nyugat-európai kiadók már évek óta készítenek igényes trailereket, másrészt bízom benne, hogy ha egy percben sikerül megragadnom a regény hangulatát, az nagyban hozzájárulhat a kötet kedvező fogadtatásához. A hosszabb verzió lesz a tényleges könyvajánló, élőszereplős jelenetekkel, fahrtkocsis kameramozgásokkal, animációs betéttel, Scherer Péter sejtelmes narrációjával. A werkfilmből majd kiderülnek a forgatás előzményei és izgalmas folyamata, a kalandos casting, és exkluzív interjú is szerepel benne a szerzővel és a szerkesztőkkel. A beharangozó pedig tulajdonképpen a reklám reklámja – a könyv és a book-trailer premierjére hívja fel a figyelmet, amely október 15-én délután fél hattól lesz a Pagony Kiadó tizedik születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

PRAE.HU: A könyv a hétvégi bemutatón még nem lesz kézbevehető. Mikor jön ki a nyomdából?

Bátky András második Pipogya-könyvének virtuális bemutatója adta az ötletet az idei Könyvfesztiválon, hogy valami hasonlóval rukkoljak elő. A filmajánló megtekintése után játékos, interaktív vetítéssel készülök: Rubik Anna illusztrációiból készítek egy összeállítást, aki külön erre az alkalomra alkot néhány – a kötetben nem szereplő – koppolmányt is. A képanyag segítségével és a gyerekek teljes bevonásával fogom elmesélni a történetet. A Nagyit alakító, nemzetközileg elismert bábkészítő, Somogyi Kati pedig egy Koppány-bábbal teszi még varázslatosabbá az eseményt. A kötetet november elejére várjuk, hivatalos bemutatója pedig december 3-án lesz a Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában Lackfi János vezényletével, punktum.


Forrás: Prae

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

WordPress spam blocked by CleanTalk.